Voor iedere website is het belangrijk dat er regelmatig backups worden gemaakt. De software wordt regelmatig geupdate, bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe versie van WordPress uitkomt of een nieuwe versie van een plugin. Tijdens deze updates kan er van alles fout gaan. Er kan bijvoorbeeld een fout ontstaan in je database waardoor je hele website niet meer bereikbaar is. Op zo’n moment is het belangrijk dat je je website eenvoudig kunt terugzetten zonder dat er veel gegevens verloren zijn gegaan. Je kunt hierbij gebruik maken van de plugin UpdraftPlus.

Wat zijn de voordelen van backups met UpdraftPlus?

De backups die gemaakt worden door UpdraftPlus kunnen automatisch op een andere locatie worden opgeslagen. Je kunt onder andere kiezen voor Google Drive, Dropbox, Amazon S3 en email. Op deze manier worden backups niet meer op de server opgeslagen maar veilig op een andere locatie. Stel dat er een probleem is met je server, dan is je website niet verloren gegaan. Als je backups in Google Drive wilt opslaan, is daar een eenmalige configuratie voor nodig. Gebruik deze handleiding voor het instellen van Google Drive.

Backups UpdraftPlus WordPress

Een ander voordeel is dat een backup makkelijk kan worden teruggezet met de button ‘Herstel’. Je kunt dan zelf kiezen wat je wilt herstellen. Je kunt een enkele map terugzetten of alleen de database. Je kunt ook alles terugzetten, dus zowel de bestanden als de database.

Backups UpdraftPlus WordPress
Een andere mogelijkheid is dat je je website naar een andere locatie kunt kopiëren. Dit kan met de button clone/migrate. Je hebt daar wel de add-on Migrator voor nodig. Je kan deze optie bijvoorbeeld gebruiken wanneer je een website van je lokale server naar een online server wilt verplaatsen.

Je kunt zelf kiezen welke bestanden je wilt backuppen. Standaard wordt er van de volgende mappen een backup gemaakt: plugins, thema’s, uploads en andere mappen binnen wp-content. Daarnaast kun je instellen dat backups automatisch worden gemaakt. Je kunt een interval kiezen zoals dagelijks, wekelijks, elke 14 dagen of maandelijks. Daarbij kan je ook aangeven hoeveel backups je wilt bewaren.

Backups UpdraftPlus WordPress

De plugin heeft een gebruiksvriendelijke interface. Hierdoor is de plugin makkelijk in gebruik. Er worden 3 buttons getoond: nu een backup maken, herstel en clone/migrate. Daaronder wordt getoond wanneer er voor het laatst een backup is gemaakt en welke backups beschikbaar zijn. Ook wordt er tijdens het maken van een backup een logboek bijgehouden zodat je precies kunt zien wat er gebeurt.

Backups UpdraftPlus WordPress

Er zijn daarnaast veel uitbreidingen beschikbaar die je kunt toevoegen tegen een kleine vergoeding. Je kunt bijvoorbeeld met ‘Fix backup time’ de tijd instellen wanneer een backup moet worden gemaakt. Als een website overdag druk bezocht wordt, is het handig dat de backup ’s nachts wordt gemaakt. Een andere handige uitbreiding is ‘Multiple Storage Destinations’. Bekijk een volledig overzicht van de uitbreidingen van UpdraftPlus die beschikbaar zijn.