In Google Analytics kun je doelen instellen zodat je precies kunt bijhouden hoeveel verkopen, aanmeldingen of contactgegevens je hebt ontvangen via je website. Het instellen van doelen is één van de belangrijkste opties waarvan je gebruik kunt maken in Google Analytics. Wanneer je producten of diensten verkoopt via je website, is het mogelijk om de opbrengsten bij te houden via doelen. In dit artikel ga ik je stap-voor-stap laten zien hoe je een doel kunt aanmaken.
Stap 1: Ga naar je Google Analytics account
Ga naar je Google Analytics account en klik op Reporting.
Stap 2: Ga naar Goals
Klik aan de linkerkant op Conversions, Goals, Overview.
Stap 3: Klik op Set up goals
Wanneer je nog geen doelen hebt aangemaakt, dan klik je op Set up goals. Wanneer je al wel een keer een doel hebt aangemaakt, dan zie je direct je huidige doelen.
Stap 4: Klik op New Goal
Om een nieuw doel aan te maken klik je op New Goal.
Stap 5: Kies het type doel
Je kunt kiezen uit een bepaald template of je kunt kiezen voor een custom doel. Bij de templates staan veel voorkomende doelen, zoals bijvoorbeeld een bestelling plaatsen, contactformulier invullen, een live chat gesprek of een aanmelding (via bijvoorbeeld een opt-in formulier). Wanneer je kiest voor custom dan kun je zelf een naam kiezen voor het type doel. In dit voorbeeld kies ik voor Sign up, omdat het gaat om aanmeldingen voor gratis website tips via een opt-in formulier. Klik dan op Continue.
Stap 6: Kies het conversie type
In deze stap kies je een naam voor het doel en daarna het conversie type. Hoe ga je het aantal aanmeldingen bijhouden? In dit geval kies ik voor Destination. Dit betekent dat iemand op een bedanktpagina komt nadat diegene zich heeft aangemeld. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor duration waarbij de tijd wordt gemeten hoe lang iemand op je website is. Of je kunt kiezen voor het aantal bezochte pagina’s of een bepaalde gebeurtenis (zoals het afspelen van een video). Klik op Continue.
Stap 7: Vul de details in van je doel
In dit voorbeeld heb ik twee pagina’s waarop bezoekers terecht komen nadat ze het formulier hebben ingevuld:
- bevestigingspagina: de pagina waarop de bezoeker komt nadat diegene het formulier heeft ingevuld. Hij heeft zich aangemeld maar moet zijn aanmelding nog bevestigen.
- bedanktpagina: de pagina waarop de bezoeker komt nadat diegene zijn aanmelding heeft bevestigd en dus definitief is aangemeld.
In deze stap vullen we eerst de url van de bedanktpagina in. Ik kies voor regular expression, dit houdt in dat je een deel van de url kunt invullen. Vervolgens typ ik het deel van de url in die achter de domeinnaam staat: /bedankt-voor-je-aanmelding. Met reguliere expressies kun je nog veel meer, zie deze pagina voor een verdere uitleg. Bij value kun je de waarde invullen van de conversie. Dit is handig als je een webshop hebt bij een bestelling van een bepaald product. Bij funnel kun je paginas’s invullen waar de bezoeker eerst terecht moet zijn gekomen, bijvoorbeeld de pagina als iemand de aanmelding nog niet heeft bevestigd. In dit geval is dat de bevestigingspagina, dus ik vul /bijna-klaar in. Klik ten slotte op Save.
Optioneel: doel wijzigen
Gefeliciteerd! Je hebt je eerste doel aangemaakt. Wil je je doel wijzigen? Klik dan op Admin en vervolgens op Goals.
Je ziet nu je aangemaakte doel. Door erop te klikken kun je de doel instellingen wijzigen.
Heb jij al doelen aangemaakt in Google Analytics? Of kom je er niet helemaal uit? Laat het weten in een reactie hieronder!
En misschien vindt je deze tip over Google Analytics ook interessant.
Geef een reactie